Om denne begivenhed

Tid
10:00 - 13:00
Pris
Gratis
Place / Room
Bibliotekshaven
Målgruppe
For alle
Aktivitet

Raku-brænding i bibliotekshaven

29.06.19
Kom og se raku-keramikere brænde skåle i bibliotekshaven.

Den 1. til den 29. juni er der på Kulturloftet udstilling af 6 stevnske raku-keramikeres værker. Som afslutning på udstillingen vil de lørdag den 29. juni brænde nogle uglaserede rakuskåle i bibliotekshaven i Store Heddinge.

Raku-brændingen foregår udendørs, da der er ild og røg forbundet med brændingen. Af samme grund måtte projektet aflyses i 2018 på grund af afbrændingsforbuddet.


Om raku-teknikken:
Ordet raku er japansk, og betyder ro, lykke, glæde og velbehag.

Engang i det 15. århundrede gav en japansk te-ceremonimester navnet RAKU til en af egnens pottemagere, fordi han lavede nogle flotte teskåle, der betød meget for te-ceremonimesteren. Teskålene var raku-brændte.

Det er en meget spændende måde at lave keramik på:

Den ler, der bruges til arbejder som skal raku-brændes, skal være meget stærk, da det bliver behandlet hårdt. Når det keramiske arbejde er færdiglavet, skal det tørre. Derefter for-glødes det i en elektrisk ovn til 1000 C. Nu er leret stabilt - kan ikke brækkes i stykker. 

Der bliver nu lagt et glasurlag på arbejdet - endnu en farvet glasur, eller en gennemsigtig glasur. Tingen bliver nu varmet op til 400 C, inden den skal i raku-ovnen.

Brændingen foregår i en raku-tønde, som bliver fyret med gas, temperaturen skal op på 900-1000 grader, hvorefter glasuren smelter. Den glødende keramik bliver herefter taget ud og lagt i baljer med savsmuld. Det er herefter sekunder der afgør, om resultatet bliver vellykket eller ej.
Hvert eneste stykke rakukeramik bliver på denne måde unikt. Det endelige resultat fremstår med de fineste krakeleringer og meget smukke farvetoner, ofte med et metallisk skær.