Bogen Grænselands forsidebillede
Bogen Grænselands forsidebillede

Om denne begivenhed

Tid
13:00 - 16:30
Pris
50 kr.
Lokalitet
Lille Heddinge Rytterskole
Ryttervej 2, Lille Heddinge
4673 Rødvig Stevns
Målgruppe
For alle
Foredrag & debat

100-året for Genforeningen

01.09.20
Foredrag, kagebord og hygge i rytterskolens have.

Kom til en hyggelig eftermiddag i genforeningens tegn - i haven til Lille Heddinge Rytterskole:

  • Foredraget Grænse|land v. Poul Duedahl
  • Kagebord og hygge
  • Mulighed for rundvisning i rytterskolen

Om foredraget Grænseland:

Den dansk-tyske landegrænse udgør en stiplet linje på 69 kilometer trukket tværs over landkortet mellem Vadehavet og Flensborg Fjord. Grænselinjen adskiller to forskellige territorier, lovgivninger og retssystemer – og to befolkningers forskellige syn på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt. En grænse er nemlig også en mental barriere, og det har i tidens løb ført til blodige kampe om, hvor den skulle gå. Derfor er Danmarks og Tysklands historie tæt sammenflettet med grænselandets.

Foredraget fortæller om grænselandet mellem Danmark og Tyskland fra tiden omkring 1840 og frem. Poul Duedahl tager os med på en rejse fra Hamborg til Kolding og fortæller om de skillelinjer, der har delt områdets indbyggere, og om de veje, der har bundet dem sammen. Om de uoverensstemmelser, som satte spørgsmålstegn ved deres placering, om de krigsuroligheder, som ændrede deres forløb, og om de konsekvenser, som begivenhederne fik for grænselandets befolkning. Lige indtil en folkeafstemning i 1920 fastlagde den nuværende grænselinjes placering.

Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet og forfatter til bogen ’Grænseland’, der udkom i forbindelse med TV-serien på DR1 af samme navn.

Der er også mulighed for en rundvisning på den 300 år gamle rytterskole.

Prisen på 50 kr. er incl. kagebord - og der er god tid til kaffe og hygge efter foredraget. 

Køb din billet via billetknappen her på siden - eller kontakt biblioteket, så hjælper vi. 

Er der ikke flere billetter tilbage, tilbydes du at komme på venteliste. Det anbefaler vi, at du gør - hvis nu der skulle vise sig mulighed for at udvide deltagerantallet.

Vi overholder myndighedernes retningslinjer vedrørende Covid-19.

Materialer