Om denne begivenhed

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Dansk bibliotekshistorie

23.11.22
Danske biblioteker fra middelalderen til den digitale tidsalder.

I år er det 100 år siden, at folkebiblioteket i Store Heddinge åbnede. I den anledning tilbyder vi dette foredrag om danske bibliotekers historie:

I middelalderen var bibliotekerne mere eller mindre elitære, og bibliotekerne var uløseligt knyttet til kirkerne og klostrene.

Efter reformationen ændredes samfundet totalt. Klostrene blev nedlagt, og adelen, kongerne og de lærde opbyggede store private bogsamlinger. Videnskabelige biblioteker kom til.

Det var biblioteker for de få.

Efterhånden blev bøgerne udbredt til flere med byernes læseforeninger og lejebiblioteker og små sognebiblioteker på landet, drevet af lokale ildsjæle. Grunden blev lagt til folkebibliotekerne for alle.

Biblioteksloven fra 1920 åbnede mulighed for statsstøtte til de kommunale biblioteker. Det satte gang i en rivende udvikling med biblioteker for alle som et led i demokratiseringen af samfundet. 

I nutiden er folkebibliotekerne ikke længere boghuse, men multimediehuse og borgerhuse med mange forskellige aktiviteter. 

Hvad enten man er en nostalgisk bogelsker eller med på den seneste digitale udvikling, er det vigtigt at kende historien om bibliotekerne som institution og mødested og om deres store betydning for oplysning, dannelse og kulturel udvikling.

Hent din gratis billet her på siden eller få hjælp på biblioteket.

Materialer