Om denne begivenhed

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Sted / Lokale
Fælleshuset
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Lotte Kaa Andersen fortæller

02.02.22
Om "Den inderste kerne - en roman om Inge Lehmann".

Et foredrag om Danmarks ukendte verdensstjerne inden for videnskaben.

Hun er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender hende, den danske matematiker og jordskælvsforsker, der i 1936 opdagede Jordens indre kerne.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef, professor Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse jordskælv, men var henvist til at forske i sin fritid.

I 1950’erne opdagede amerikanerne hendes enestående talent og hentede hende til Columbia University. Her kom hun til at spille en rolle under Den kolde krigs atomvåbenkapløb.

Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år. Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med universet.

I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker, for hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger?

Lotte fortæller om sin research, hvor hun bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden.

I "Den inderste kerne" har hun fået en stor, spektakulær historie forærende, og det har været en gave, der forpligter. For hvordan dramatiserer man en så usædvanlig kvindes liv? Det har været et møjsommeligt og interessant arbejde, der har krævet mange omskrivninger.

I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen om inspiration og skriveproces og den lange vej fra idé til færdig roman.

Efter foredraget er der god tid til spørgsmål og snak.

Hent din gratis billet via billetknappen her på siden.

Foto af Lotte Kaa Andersen: Ditte Capion

Materialer