Om denne begivenhed

Tid
11:00 - 12:00
Pris
Gratis
Målgruppe
Alle
Foredrag & debat

Oplæg om Brug og smid væk-kulturen

27.04.24
Klimaaktivist og bioteknologistuderende Wiktoria Wojchowska om vores forbrug af beklædningsgenstande.

Wiktoria fortæller selv om oplægget, som hun vil holde for os:

"Beskrivelse af oplæg:

På verdensplan køber vi i gennemsnit 60% flere beklædningsgenstande end for 15 år siden. Dette svarer til 150 milliarder stykker tøj årligt, der regnes med at stige yderligere 63% frem mod 2030. Når man dertil tager i betragtning, at alle disse stykker tøj i gennemsnit kun bliver brugt 7-8 gange, er det ingen overraskelse, at vi mennesker er ansvarlige for hele 92 millioner kubikmeter tekstilaffald årligt.

På trods af, at beklædningsindustrien dog siges at være den mest forurenende i verdenen og udgør hele 20 % af verdens samlede vandspild samt op til 10 procent af de globale drivhusgasserer, er dens miljømæssige aftryk stadig yderst tabubelagt. 

Men hvad driver egentlig denne konstant eskalerende “Brug og smid væk” kultur og den besættende "Jeg skal have det nu" mentalitet?

Jeg mener, at baggrunden især ligger i de sociale mediers indflydelse. I en verden, hvor identitet og udtryk betyder mere end nogenside, kan især os unge mennesker ikke undgå at blive påvirket af influencere og andre forbilleder på internettet, der spiller en helt afgørende rolle både i promoveringen, men ligeledes skabelsen af et attraktivt og autentisk “brand image”. 

Den medfølgende efterspørgsel på de nyeste trends tilskynder os dermed til at købe hurtigere og mere, og bidrager samtidigt til samme tendenser i produktionen. 

Resultatet er en nedprioritering af både miljømæssig og social bæredygtighed, da virksomhederne blandt andet outsourcer deres produktion til udviklingslandene, hvor mangel på tilstrækkelige lovgivninger netop gør det muligt at producere tøj i store mængder uden hensyntagen til hverken menneskerettigheder eller miljøet.

Beskrivelse af mig:

Jeg hedder Wiktoria. Jeg er 17 år og studerer bioteknologi på Køge Gymnasium STX, hvor jeg blandt andet er forperson i skolens miljøudvalg, skribent i skolebladet samt repræsentant i elevrådet. Udenfor skoletiden er jeg klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse, hvor jeg især beskæftiger mig med internationalt samarbejde, vækstkritik og utopisk kunst. Derudover er jeg bestyrelsesmedlem i Tappen - Køges Ungekulturhus og sidst, men ikke mindst Instagram-manager i Ung til Ung Fælleskaber på Stevns."

Ingen tilmelding - bare kom.

Arrangementet er en del af Store Tøjdag på Store Heddinge Bibliotek i UGE17. Andre aktiviteter på biblioteket denne dag:

Vi tager nogle gange billeder og videoer i forbindelse med arrangementer, og du kan derfor indgå i billeder og videoer, hvis du deltager i arrangementerne. Du kan selvfølgelig altid sige til fotografen, at du ikke vil med på billederne. Billeder/videoer bruger vi på vores hjemmeside, facebook eller pressen, når vi fortæller om vores arbejde.