Ud under åben himmel

Nyd de lange gåture i litteraturen

Sæt litteraturen og dig selv i bevægelse, når du trænger til at strække benene og røre kroppen.

Norske Tomas Espedal er en forfatter, der gør alvor af at gå for at flytte sig selv. I romanen Gå går Espedal rundt i Bergen og begiver sig på en rejse, går ud i verden, søger friheden, krydser broer og grænser, går i Rimbauds spor, går på druk, går i hundene, og på sine gåture fører han samtaler med filosoffer og tænkere
Her finder du romanen Gå af Tomas Espedal

I samme boldgade er tyske Werner Herzog. Bogen med den smukke titel Om at gå i is er en personlig pilgrimsrejse og dannelsestur, hvor filminstruktøren Werner Herzog i 1974 gik fra München til Paris i isnende kulde uden forudgående træning for at opsøge sin store forbillede den tysk-franske filmkritiker, -historiker og forfatter Lotte Eisner pga. hendes alvorlige sygdom
Her finder du romanen Om at gå i is af Werner Herzog

Hjem ud hjem

En gåtur kan også blive til en eventyrlig rejse rundt i egen andedam. Det sker i H. C. Andersens debutroman om en fantastisk fodrejse nytårsnat mellem1828 og 1829. Det er en meget levende og satirisk skildring af en natlig gåtur i København. Et sandt festfyrværkeri fra dengang den gamle digter var knægt.
Link til H. C. Andersens Fodrejse (bibliotek.dk) 

I 2020 blev H. C. Andersens fodrejse hentet tilbage til fremtiden af Harald Voetmann. Han omplantede historien til nutidens København under coronakrisen. I Harald Voetmanns version vil H.C. Andersen, aflevere papirklip til de kongelige børn, så han går fra Nyhavn til Amalienborg, med et kort ophold ved Magasin for at købe håndsprit. Undervejs gør den bacilleforskrækkede Andersen mange krumspring for at holde afstand. 
Her finder du H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog af Harald Voetmann

I romanen Markløs af Malte Tellerup foregår rejsen også til fods. Men her er det to brødre, der vandrer hen over Fyn. De går nye veje og forsøger at komme overens med familiens historie og hjemstavn.
Her finder du Markløs af Malte Tellerup