Magi og mytologi

De magiske romanfigurer indtager nye roller i aktuelle bøger. Hekse og vølver står op for både klima, feminisme og en genfortryllet verden.

De seneste år har de magiske og mytiske romanfigurer fået nye betydninger i litteraturen. Heksen, vølven, trolden og nymfen knytter med sin tætte kontakt med naturen og sine rituelle handlinger bånd til en ny forståelse af samtidens brændpunkter. De viser sig som forkæmpere for den moderne verdens udfordringer. Og der er mange kriser i tiden, der kan bruge en hovedperson med magiske kræfter, når vi skal skifte spor og forestille os nye versioner af virkeligheden.

Redefineringen af den magiske romanfigur har gennem litteraturhistorien bevæget sig fra den onde og mørke til nu at besidde heltens og heltindens egenskaber, der tilfører tidsånden magiske facetter. Forfatter Nanna Goul giver sit bud på, hvordan den litterære heks virker som en feministisk modstandsfigur, en klimaforkæmper og en ritualistisk genfortryller af verden .

Læs Nanna Gouls artikel: Heksen er tilbage og genfortryller verden

Romaner med magi

Der tegner sig en tendens med romaner, der er omgærdet af mystik og magiske kræfter.

'Strega' er titlen på en forunderlig og magisk roman af Johanne Lykke Holm, hvor en gruppe kvinder arbejder på et afsidesliggende hotel. Den har i sit folkeeventyrlige univers en mørk, gotisk stemning og er gennemsyret af en surreel og forvredet virkelighed.

Aktuel er også Andrea Heilskovs med sin roman 'Vølve'. En autofiktiv fortælling, hvor hovedkarakteren udfolder familieliv, livskriser og psykisk sårbarhed. Sideløbende beretter hun om den særlig kvindekraft, hun ejer. I sin egenskab af vølve mestrer hun at åbne for den magiske verden for andre, og hendes psykiske sårbare sind bliver i flere situationer også hendes styrke.

Anne-Marie Vedsø Olesen har med romanen 'Vølvens vej – Snehild' skabt et univers, hvor en kvinde med magiske kræfter tager sagen i egen hånd. Romanen bygger på nordisk mytologi og folkeeventyr og den klassiske kamp mellem det gode og det onde. Heltinden, sproget og temaerne skriver sig ind i moderne fantasy.

Magien på lyd

De mytiske fortællinger er fulde af dramatik og farverige figurer. Bevægelsen ind i de magiske universer fungerer formidabelt på lyd. Så fang en magisk lydbog på eReolen, der har et væld bøger om mytologi og fantasy på listerne.

Find magien på lyd på eReolen
 

Læs hele temaet 'Magi og Mytologi' på Litteratursiden