De bedste billedbøger (ifølge mig) i 2021

27.12.21
Se her, hvilke billedbøger fra 2021 børnebibliotekaren Ziska synes bedst om.

En egen flok af Maria Nilsson Thore er en supersød historie om en hund som synes at det bedste og det værste er andre hunde. Bedste, fordi de har det så sjovt sammen, det værste fordi de tisser hvor det passer dem. Og det kan være svært at klare når man er en fintfølende hund som holder af kaffe, krydsord og smukke pinde. En fin lille bog om, at man sagtens kan være den man er og stadigvæk have det herligt sammen med andre.  

Årets sjoveste bog må være Køerne siger BØH!  Bondemand Jens ved ikke hvad han skal gøre, hans køer vil ikke sige muh! 

Grævlingedage af Gro Dahle og Trylleblik af Ane Bjørn er to billedbøger som hver tager mere alvorlige emner op.
Trylleblik fortæller om hvordan en pige flygter over havet, fordi der er krig i hendes hjemland. Den fortæller smukt om det særlige bånd hun har til sin bedstemor, og hvordan man kan finde de smukke og magiske ting i verden, bare man ved hvor man skal kigge. Det er en fin historie om at finde håb i alt det forfærdelige. 

Grævlingedage fortæller om Pelle som synes det er svært at begynde i skole, og får så ondt i mave og hoved at han bare vil gemme sig. Derfor bliver han til en grævling som graver sig ned.  En god bog til børn og voksne, som har brug for en bog som understøtter med den svære samtale om følelser i forbindelse med skolevægring. Grævlingedage peger fremad og kommer også med gode råd til, hvordan man kan hjælpe grævlingebørn. 

Når vi nu er ved de store følelser, vil jeg også anbefale Lille i Byen af Sydney Smith. En smukt illustreret bog om at savne en ven, og de bekymringer man kan have når nogen er væk. 

Hvordan får man børn? Ja, det kan man få på mange måder i dag, og det det bliver forklaret på bedste vis i 9 måder at få børn på. Blandt andet får man svaret på hvordan nogle børn bliver lavet i glas! 

En gakket historie om, hvordan det kan føles når forældrene bliver skilt og får nye kærester, får man i Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre. På et tidspunkt får Amalie så mange papmødre og papfædre at det tager flere timer at få læst godnathistorie, fordi de alle sammen vil læse for hende.   

Hvis du vil se, hvordan det ville se ud hvis dinosaurer levede i dag, så skal du læse Drengen med fornemmelse for dinosaurer. Her kan man se billeder taget ude i naturen af en lille dreng, Mikkel, og alle de dinosaurer han finder. Hans mor siger at det ikke kan passe, men Mikkel kan jo tydeligt se dem. Og det kan vi også, sååå…. 

Stevns' egen Lykke Bianca har illustreret en skøn bog om alfabetet, men der er noget der ikke passer. På hver side mangler der et nyt bogstav. Kan det være Bogstavbanditten som været fremme og stjæle dem, gisp! 

Sidst men ikke mindst kan man komme på besøg hos Mine Naboer. Her følges vi med en pige som fortæller om alle dem der bor i hendes hus. Billeder som man kan finde alt muligt i, og en skøn fortælling om at der kan bo alle mulige mennesker i et hus - med en overraskelse til sidst. 

Materialer