Kig op om natten

Om at kigge på stjerner.

Da jeg var barn, var jeg blå spejder. Vi tilbragte meget tid i naturen, også om natten, når vi var på natløb. Det var spændende og lidt uhyggeligt, men også trygt, fordi vi var en flok sammen i skoven eller på den øde landevej. 

Vi har tit stået og diskuteret, om vi skulle gå den ene eller den anden vej, for kortlæsning kan være svært – især om natten, hvor alle skovstier ligner hinanden. Hvis vi turde at slukke lommelygterne, kunne vi langsomt se alt omkring os, og var månen synlig, så kunne der pludselig være rigtig meget lys.

Når vi kom til en post, skulle vi løse en opgave. Det kunne f.eks. være, at vi skulle danne et stjernebillede med fyrfadslys på jorden. Og hvis det var stjerneklart, var det jo meget nemt at småsnyde ved at lægge nakken tilbage og tjekke, hvordan det nu var Karlsvognen så ud.

Der er tre stjernebilleder, jeg altid kan huske: Karlsvognen, Orions Bælte og Cassiopeia. Stjernebillederne er ofte opkaldt efter myter og sagnfigurer fra mange forskellige tider og lande.

Karlsvognen


Karlsvognen er en firkantet vogn med en lidt bøjet vognstang. Den består af i alt 7 stjerner og er altid rimelig nem at finde på stjernehimlen.

Karlsvognen er en del af stjernebilledet Store Bjørn. Der er mange bud på hvorfor Karlsvognen har fået sit navn. Det mest sandsynlige er nok, at det latinske ord carrus (c udtales som k) betyder vogn, og at det med tiden er blevet til Karl.

Orions Bælte


Orions Bælte er egentlig en del af hele stjernebilledet Orion. Det er de tre midterste stjerner, der danner krigerens bælte.

Ifølge den græske mytologi var Orion stor, stærk og smuk, og han havde både held i jagt og kærlighed.

Han var far til 50 sønner!! Da han jagede 7 kvinder hele tiden, blev Zeus så træt af ham, at han satte ham på himlen og de 7 kvinder ligeså. De er kendt som Plejaderne, og nu kan Orion se på dem og ærgre sig over, at han aldrig fanger dem!

Cassiopeia


Cassiopeia er formet som et stort W eller M afhængigt af, hvordan man ser det.

Cassiopeia var ifølge græsk mytologi Etiopiens dronning, og hun var så forfængelig, at hun mente, at der ikke der var noget smukkere end hende selv og hendes datter Andromeda.

Da hun sagde det til havet, blev havguden Poseidon meget vred. Han straffede hende ved at sætte hende på stjernehimlen med hovedet nedad det halve af året (nogle stjernebilleder flytter sig i løbet af året). W'et skal med lidt god vilje ligne den tronstol, som Cassiopeia sidder i.

Kig op

I klart vejr er det sjovt at se på stjerner. Tag ud på landet, væk fra alt det kunstige lys i byen, og se det sande mylder af stjerner og planeter der viser sig, når du kigger op.

Der er mange bøger om stjerner, stjernebillederne og deres historier, som er utroligt spændende. Dem kan du finde i fagbøger under 52.7.

Tjek også denne hjemmeside ud: https://planetarium.dk/

Denne artikel er oprindelig skrevet af Anne-Mette Myrhøj, Viborg Bibliotekerne.

Her kan du se nogle af de bøger/ebøger/lydbøger du kan låne om stjerner: