Find Foråret

Hjælp Danmarks Naturhistoriske Museer med at finde ud af hvad klimaændringerne betyder for naturen.

Foråret er i fuld gang, og det er svært at overse alle de velkendte forårstegn: De hvide anemoner i skovbunden, når bøgen springer ud, og når vi opdager årets første svale. 

Men foråret er ikke, hvad det har været, for klimaændringerne rykker rundt på tingene. Dyr, planter og svampe er aktive på forskellige tidspunkter af året, og når klimaet ændrer sig, påvirker det også, hvornår forskellige arter er aktive i naturen.

Naturforskere i Danmark har derfor brug for at vide mere om, hvad klimaændringerne betyder for den danske natur. Nu kan du hjælpe dem ved at deltage i projektet Find Foråret

Forskerne har udvalgt 20 arter, som de beder danskerne om at registrere, når de er ude i naturen.

Sådan gør du 

Start med at besøge www.findforåret.dk og læs mere om projektet. Alle kan være med og det er både nemt og gratis.

Projektet benytter Arter - Danmarks nationale artportal som platform, og her kan du følge projektet under navnet ”Find Foråret” under Fællesskaber.

Eller hent app’en Arter – indberetning i App Store eller Google Play, hvor du kan indsende dine forårstegn under fællesskabet ”Find Foråret”.

Samtidig kan du gå på opdagelse i hvor og hvornår andre deltagere i projektet har fundet forårstegn. 

Baggrunden for projektet

De sidste 10 år har en række videnskabelige undersøgelser påvist store ændringer i, hvornår forårstegnene viser sig.

Fænologi - den tidsmæssige forekomst af begivenheder i naturen - er i løbet af de seneste 15-20 år etableret som et af de vigtigste videnskabelige mål for effekten af klimaændringer på biodiversiteten.

Forårsbegivenheder - som for eksempel ankomsten af trækfugle og bøgen, der springer ud - er styret af temperaturen, og de samtidig et af de mest populære samtaleemner for naturinteresserede danskere. Men fænologiske data er alt for sjældne og ofte begrænset til bestemte artsgrupper eller geografiske steder. 

  >> Læs mere på www.findforåret.dk 

Find Foråret udføres af Danmarks Naturhistoriske Museer (www.naturhistoriskemuseer.dk) og er støttet af 15. Juni Fonden.