""

Dolly Parton fylder 75

19.01.21
En 200 procent countrykunstner fylder halvrundt.

Dolly Parton, 75 år tirsdag den 19. januar, favner det hele; 100 procent plastik, glimmer og guld og 100 procent familie, fattigdom og følelser. Bundet sammen af den amerikanske drøm, som er gået i opfyldelse, uden at hun har glemt sin baggrund eller mistet sine værdier.

Kollegaen Marty Stuart opsummerer hurtigt sangerinden, komponisten, musikeren, forretningskvinden og humanisten Dolly Partons udvikling: fra pige fra bjergene til countrystjerne til superstar til nationalklenodie til globalt ikon, men han husker også det første møde på tv og forsikrer, at hele holdet på The Porter Wagoner Show var som familie.

”Kernen i Dollys imperium finder du hendes hjerte og deri ligger skatten, hendes sange. Når alt kommer til alt, handler det om sangene. Disse sange er hendes historie, og de vil leve til evig tid.”

Det var de første 100 procent, de andre 100 procent, den amerikanske drøm, lægger kun til historien. Hendes produktionsselskab sammen med den tidligere manager Sandy Gallin - ikke den nærliggende sammentrækning Sandolly, men Sandollar Productions. Imidlertid favner Dolly Parton endnu en målestok for succes; det at dele sin succes – også ud over at skaffe arbejde til mange familiemedlemmer i sin underholdningskoncern.

Hendes far kunne ikke læse og skrive, så datteren støtter, blandt andre humanitære indsatser, læseevne og læseglæde. Dolly Parton har formidlet omkring 150.000.000 – det er faktisk en hel del og et seriøst engagement – bøger til børn, der skal have muligheden for at læse. En meget konkret dame, der ikke har hang til ord og planer, men handling, så familier får en bog hver måned fra fødsel til børnehave gennem Dolly Parton Imagination Library.

Men det er historierne, sangene, det handler om. Dolly Parton er en flittig kvinde med angiveligt 3.000 sange i bagkataloget. Nedenfor kan du se noget af vores Dolly Parton-guld.

Oprindelig skrevet af paubr, Vejle Bibliotekerne.

Materialer