Gry Stokkendahl Dalgas modtager Poesiens Pris 2022

Gry Stokkendahl Dalgas er blevet hædret med Poesiens Pris for sit banebrydende værk 'At performe transkønnet vrede'.

Denne flerstemmige bog er både et politisk opråb og et kunstnerisk mesterværk. Med følsom indignation, smukke hverdagsbeskrivelser og flaksende fuglevinger har Gry Stokkendahl Dalgas sammensat sit eget Frankensteins monster af forskellige tekster.

Værket er et fascinerende sammensurium af poesi, oversættelser, essays og fanfiction, som fletter sammen i en skildring af samfundets negligering af transkønnede. Dalgas' unikke og disharmoniske skønhed gør At performe transkønnet vrede til et must-read for alle, der ønsker at forstå de udfordringer, transkønnede står over for. 

Ifølge juryen: "Bogen bærer hele fire genrebetegnelser, digt, oversættelse, essay og fanfiktion og er alene heraf, et helt unikt værk i dansk litteratur, uden sidestykke. 'At performe transkønnet vrede' kombinerer lyrisk sprog og akademisk diskurs i en forening der både berører hjerner og hjerter. Hver af bogens fire dele danner hver en hjørnesten i en transformativ rejse, som også forandrer sine læsere, og forhåbentlig efterlader dem klogere."

Lad os fejre denne talentfulde forfatter og hendes vigtige bidrag til litteraturens mangfoldighed

Poesiens Pris

For andet år i træk uddeler Poesiens Hus og Politikens Boghal 'Poesiens Pris' for at hylde den danske digterkunst. Prisen gives til en digtsamling fra foregående år, der har udmærket sig ved sproglig ypperlighed og poetiske kvaliteter. Med prisen følger 10.000 kroner. Sidste år gik Poesiens Pris til Deniz Kiy for Blå øje (türkü).

Læs Litteratursidens anmeldelse af At performe transkønnet vrede.

Foto: Sarah Marie Winther

13.04.23