Revolution i litteraturens verden: Bøgernes Netflix er kommet

​​​​​​​Synes du, det er svært at finde bøger, der minder om dine yndlingsbøger? Læsekompasset er svaret på dine kvaler.

Læsekompas.dk er en hjemmeside, der hjælper dig med at finde lige den bog, du har lyst til at læse. Siden handler om skønlitteratur for voksne.

Der er mange måder at bruge Læsekompasset på. Du kan starte med at lede efter din næste læseoplevelse i de inspirationsbånd, der ligger på forsiden. Når en bog ser interessant ud, trykker du blot på ”Minder om”-knappen, og så foreslår hjemmesiden en række titler, der minder om bogen. Derefter kan du trykke ”Minder om” på en ny bog, og sådan kan du blive ved hele dagen.

Hvordan fungerer det?

Læsekompasset fungerer grundlæggende som Netflix. En lang række bibliotekarer, lektører og superlæsere har mikrotagget tusindvis af bøger, så hver enkelt bog har fået en masse beskrivende metadata. Fx har bogen ”Oplyst” af Tara Westover fået følgende mikrotags: Inspirerende, gribende, skæbnesvanger, forældre-barn-forholdet, familien, identitet, overlevelse, bjerge.

Læsekompasset har en algoritme, der er i stand til at sammenligne bøger, så man kan se, hvilke bøger, der har fået sammenlignelige mikrotags. Under denne artikel kan du se nogle af de bøger Læsekompasset synes "minder om" bogen Oplyst!

Hvem kan bruge det?

Alle kan frit bruge Læsekompasset. Du kan fx bestille bøger til afhentning på dit lokale bibliotek, og du kan lave dine egne lister.

Andre gode søgetips

Det kan betale sig at bruge en halv time på at lege med Læsekompasset og opdage nogle (eller alle) af de mange smarte funktioner. Du kan fx søge direkte på titler, du kender. Læsekompasset vil så foreslå bøger, der minder om.

Du kan også selv sammensætte en søgning ved at skrive direkte i søgefeltet. Og du kan skærpe din søgning ved at vælge beskrivende søgeord fra listerne: Stemning, Tempo, Længde, Univers, Fortællerstemme, Sprog, Skrivestil og Handlingens tid.

Her kan du se en inspirationsvideo om Læsekompasset:

God fornøjelse!