""

Hvad er steampunk?

22.09.20
Det korte svar: Krinoliner, dampmaskiner og action.

Det lidt længere svar:
Steampunk er noget med krinoliner, høje hatte og en masse indviklet mekanik, som bliver drevet frem af dampmaskiner og tandhjul. Tilsæt en stor portion actionpakket eventyr - og du har steampunk!

Find masser af steampunk-bøger længere nede på siden.

Steampunk er en undergenre af science fiction og lægger meget ofte vægt på teknologi som omfatter dampmaskiner, luftballoner og anden teknik.

Historierne udspiller sig også oftest i et victoriansk miljø - men med tiden har genren bredt sig ud til andre historiske miljøer. Der er steampunk for voksne, unge og børn. Her i Danmark udmærker Benni Bødkers roman for børn, Krystalskibet, sig. -En spændende fortælling om et oversvømmet London, med fantastiske dampmaskiner og klatretyve.

Jules Vernes bøger er steampunk. De har de egenskaber som kendetegner steampunk: Fantastiske opfindelser, eventyrlyst og teknologi, som fører hans hovedpersoner op i luften eller ned i vulkaner.

Min absolutte yndlingsserie indenfor Steampunk er Sjælesluger af Gail Carriger.

Hvis du kan lide overnaturlige skabninger, skøre videnskabsmænd og afternoon tea, så er steampunkserien Sjælesluger (Soulless) helt klart noget for dig!

Til at begynde med var jeg en anelse skeptisk, men halvvejs inde i bogen blev jeg mere og mere begejstret, og nu - efter at have læst hele serien - er jeg fuldstændig vild med den.

I dronning Victorias Storbritannien vrimler det med vampyrer, spøgelser og varulve.  Midt i alt dette finder vi Alexia Tarabotti, en gammeljomfru – hun er over 25 og ugift gudbevares! – af god familie og uden sjæl. Det med sjælen forklares nærmere i bogen.

Alle overnaturlige skabninger registreres og overvåges af BRU (Bureau til Registrering af Unaturlige) og her er også Alexia registreret. BRU styres med fast hånd af Jarlen af Woolsey, Conall Maccon, en skotsk, buldrende varulve-alfa.

Maccon og Alexia går hinanden på nerverne – nogen gange ved han ikke, om han vil kysse hende eller æde hende! Og han ville sætte pris på, at Alexia opførte sig pænt og mere passende for  en ung dame i 1900-tallets Storbritannien, men Alexia er alt andet end det: Hun er intelligent og rapkæftet og er altid frisk på at kaste sig ud i et hæsblæsende eventyr fyldt med overnaturlige fænomener og højteknologiske dampmaskiner. Det eneste der kan skræmme Alexia er, hvis det ikke muligt at få en kop te og et godt korset!

Soulless-serien som bog:

Soulless-serien som ebog:

Andre steampunk-bøger: