I gang med podcasts

Har du også hørt om podcast, men aldrig lyttet til en? Vi hjælper dig i gang.


Hvad er en podcast?

Podcast står for ”Personal On Demand broadCASTing” og er altså en måde at lytte til programmer, når det passer dig – ligesom en lydbog eller løsrevne radioprogrammer. Mange radioprogrammer bliver også gemt, så du kan høre dem senere – som podcast.

Måske hører du allerede lydbøger på eReolen, men vidste ikke, at der også ligger podcasts?

Nogle podcasts er også med billede og ligger på fx Youtube, men i vores gennemgang her har vi fokus på dem, man lytter til.

Indholdet i en podcast kan være ALT mellem himmel og jord – og faktisk også derudover. Du har altså alle muligheder for at finde en podcast, der passer til det, du kan lide eller gerne vil vide mere om.

Nogle podcasts er kun ét program, andre er en stribe af programmer og andre igen er en serie, som giver mening at lytte til fra en ende af.

Ofte er en podcast en samtale mellem to eller flere personer om et bestemt emne eller begivenhed.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du har en computer, en tablet eller en smartphone, så kan du lytte til podcast.

Du skal have et program til at høre podcast. Der er flere at vælge imellem. Nogle kræver abonnement og andre er gratis. De har ikke alle adgang til samme podcasts. Det er lidt ligesom at købe en TVpakke eller en adgang til en streamingudbyder som fx Netflix og HBO. Nogle udsendelser ligger det ene sted, andre det andet. Og nogle ligger flere steder.

Måske skal du prøve dig lidt frem, før du finder den der passer bedst til dig.

Podcast-apps

Der findes som sagt gratis podcastapps til din telefon og tablet. Søg på ”podcast” i AppStore (hvis du har Apple) eller i Playbutik (hvis du har android).

Lytter du på din computer med Microsoft Windows 10, så søg på ”podcast” i søgefeltet i bunden af skærmen og vælg ”apps”.

Der findes også betalingsapps, som har forskellige podcasts. De mest populære er Spotify, som også har musik, og Podimo.

Vil du låne podcasts via biblioteket, finder du dem på eReolen. Du låner dem på samme måde som du låner en netlydbog på eReolen - og eReolen bliver dermed din afspiller til disse podcasts. 
Podcasts på eReolen er 'blå' - altså ekstra lån, som ikke tæller med i din kvote. Du kan altså stadig låne den sædvanlige mængde lydbøger og ebøger, selv om du har lyttet til podcasts.

Længere nede på siden her finder du nogle eksempler på podcasts i eReolen.

Find den rigtige podcast

Det kan virke lidt uoverskueligt at komme i gang, som når du kommer ind i et nyt supermarked: hvor i al verden er lige min yndlingsmarmelade? Hvis de overhovedet har lige dén.

Du kan søge i din app, både på navnet, hvis du allerede ved, hvad du leder efter, men du kan også søge på tema og lade dig inspirere. De fleste har også en ”populære”, så du kan se, hvad andre er vilde med lige nu.

Kan du ikke finde den podcast du leder efter, så prøv at søge på den på Google. På den måde kan du se, hvilke apps, du kan høre netop den podcast i.


Vi har selv udgivet nogle podcasts, se dem her: Stevns Bibliotekernes podcasts

Bliv inspireret på eReolens podcast-side: Podcasts | eReolen

Se her, hvordan du låner podcasts og lydbøger på eReolen: Hjælp og vejledning | eReolen

Materialer