Jon Fosse - forfatteren, som "giver stemme til det usigelige".

Læs bøger af årets nobelprisvinder i litteratur, Jon Fosse.

Hans værker kan læses om 500 år

Jon Fosse, som var årets nobelprisvinder i litteratur, har en moderat, men trofast læserskare i Danmark. Jon Fosse er født i 1959 og debuterede som 24-årig med romanen 'Raudt, Svart' (Rødt, Sort). Fosse har modtaget et væld af norske og nordiske priser, og fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2015. Dette var for trilogien om det unge par Asle og Alida. Fortællingen er tidsløs: Alida er højgravid, og parret kæmper for at finde mad og ly.

I enkle og musikalske sætninger udfolder Fosse en fortælling, der er både tidsløs og hjerteskærende. Derfor har man også sagt at hans bøger kan læses langt ude i fremtiden.

Den store lethed

Fosse skriver om de allerstørste og tungeste ting i menneskelivet, men på en svævende og ligefrem måde. Hans skriver rytmisk og nærmest syngende, mens han løfter læseren ud af tid og rum. Derfor er der også noget tidsløst over hans fortællinger, der ikke er psykologiske eller sociale, men snarere roterer langsomt og støt om menneskets sjæl og eksistens, om religionen og kunsten.

Senest har Jon Fosse skrevet den lille bog 'Hvidhed' om en mand, der farer vild i en kold og mørk skov. Den, og mange andre værker kan du låne eller reservere her på Stevns Bibliotekerne. Læs mere om Jon Fosse på Forfatterweb.

Husk, at du også kan låne Jon Fosse-bøger som ebøger og lydbøger på eReolen.

© Nobel Prize Outreach. Foto: Nanaka Adachi.
21.12.23