""

Om denne begivenhed

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted / Lokale
Mødestedet, Salen
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Foredrag om Grønlands indlandsis

24.11.20
Kom til livestreamet foredrag på Hårlev Bibliotek.

I samarbejde med Aarhus Universitet tilbyder vi gratis billetter til dette foredrag, som vil blive livestreamet - altså vist via projektor i Hårlev, mens det foregår i Aarhus:

Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen, og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i hvornår Indlandsisen blev dannet og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 

Hør afslutningsvis om hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 

Forelæsere: 

Hent din gratis billet via billetknappen her på siden. Er der ikke flere billetter, så tag gerne imod tilbuddet om at komme på venteliste.

Vi overholder myndighedernes retningslinjer vedrørende Covid-19.

Materialer