De bedste børnebøger i 2023

05.01.24
Børnebibliotekar Ziska fortæller om de børnebøger fra 2023, hun synes bedst om - og hvorfor. Der er bøger for de store børn, og ned til de helt små.

I 2023 kom der virkelig mange fine faktabøger.  

Vidste du at søm er et af de ældste byggematerialer vi har? Og at det var dyrt, fordi metal var kostbart? Det og andre fantastiske fakta om opdagelser og opfindelser, fra toilettet til kunstig intelligens, kan du læse om i En verden af opdagelse. Jeg vidste for resten ikke, at man allerede for 3000 år siden prøvede at afkøle drikkevarer om sommeren, i Kina. Måske lavede de allerede is dengang? 

Sådan undgår dyr at blive spist – Mere end 75 dyrs fantastiske overlevelsesevner, var en faktabog jeg ikke havde set før. Enten handler det om hvordan de får unger, hvordan de lever eller, for at sige det ligeud, hvordan de laver pøller. Men hvordan de undgår at blive spist var et nyt perspektiv, og det er megaspændende. De danser, og lugter, og nogen gør sit bedste for at ligne en fuglelort! Det er både sjovt og lærerigt. 

Årets mest imponerende faktabog må være Den fantastiske bog om det gamle Ægypten. Store flotte billeder, hvor man virkelig kan se alle detaljer, og korte tekster med fakta, og ikke mindst hvor man kan se de originale billeder og skulpturer rundt om i verden. En god start, hvis man vil tage med på en rejse ind i fortiden og lære om de gamle ægyptere.   

Nogle gange kan det være svært at formulere hvad racisme er, og hvorfor det er så vigtigt med repræsentation. Håndbog for unge antiracister er en fin bog, som kan bruges til vigtige, og nogle gange svære, samtaler om racisme og fordomme. Bogen indeholder også små enkle og fine øvelser. Som at slå et brunt og et hvidt æg ud i hver sit glas og se hvad forskellen er. Eller spil en omgang mangfoldighedsbingo når I ser TV. 

Prinsesse Puttenutte og sandheden om babyer er en fryd at læse, og ikke mindst viser den hvor ubegribelig underligt det der med gravide maver er, når man er lille.  SMÅ BABYER KOMMER UD AF FOLKS NUMSER! Det er i hvert fald det, moster Supersej siger til Prinsesse Puttenutte, som vil vide sandheden om hvor babyer kommer fra. Men heldigvis forklarer mor hvordan det rigtig hænger sammen. Næsten. Og straks fortæller Puttenutte det videre til alle. En af de sjoveste ’du skal få en søsken’- bøger jeg læst i lang tid. Anbefales! 

Årets sjoveste billedbog må være Så er der mad! Kan man strikke en trøje af nudler? Ja, og man kan bowle med græskar og børste tænder med pommes fritter. To små piger er sultne og drømmer om mad og alt det skøre man kan gøre med mad. Vi vil have mad nu!  

Kan du få Boris til at sove? Og elsker du at røre og pille ved bøger? Så skal du låne Sover du Boris?  Du kan ryste, vugge og bevæge bogen på alle mulige og umulige måder for at se, om det hjælper ham med at falde i søvn. 

Fri Frø handler om Frø, som synes at vand er vådt og vil hellere flyve. Kommer Frø op og flyve? Og er himlen så tør som han tænker den er? Det er helt klart billederne af Frø som gør denne billedbog så fantastisk. De er enkle men så sjove og udtryksfulde. En nydelse at læse. 

Frøken Floms forunderlige hus kan både læses selv og bruges til højtlæsning. Frøken Flom bor alene (næsten, hun bor sammen med 12 aber og et spøgelse), i et hus hvor der er så mange værelser at hun har glemt hvad de skal bruges til. Det er en vildt mærkelig historie, om tid der ikke går fremad men i ring, om aber som går med hatte, om tigre der spiser mursten og om tre børn der ikke vil forlade Frøken Floms hus, før de ved hvad der findes bag en mystisk dør.  En finurlig historie om at ikke ville huske, tilgive og komme videre. Og med fine illustrationer af Teemu Juhani. 

Materialer